Webdesign: hildewolters.nl


Ter ondersteuning van het Oploose wielermonument en als passende omlijsting van de onthulling ervan op zondag 16 oktober 2016, is er een Gouden Helmpakket samengesteld. Ook wordt op zondag 2 oktober 2016 in de aanloop naar de onthulling een expositie geopend in de heemschuur over de Oploose wielrennerij.

Het Gouden Helmpakket bestaat uit het wielerboek waarin de drie wielerbroers Jan, Piet en Fons van Katwijk en Oploo als wielerdorp centraal staan, een zeefdrukprint van kunstenares Roos van Riet en een spaakkunstwerkje van Juul Baltussen die tevens het wielermonument vervaardigt. Het pakket is vernoemd naar de Gouden Helm Trofee, de unieke prijs die de winnaar van de Oploose wielerronde in 1966 voor het eerst mee naar huis nam en die tot op de dag van vandaag felbegeerd wordt door wielrenners.
Aan het spaakobject, gevormd uit één spaak van een fietswiel, verlenen ook Jeroen Klauwer en Jan van Sambeek hun diensten. De houten standaard is voorzien van het zegel van de kunstenaar Juul Baltussen.

Wielerhistorie

Het boek dat het (wieler)leven van Jan, Piet en Fons van Katwijk vanaf de wieg tot heden minutieus beschrijft, staat bol van de anekdotes en foto’s. Aan bod komen onder meer de jeugdjaren van de drie en het leven in het algemeen op de kleine boerderij op het Hoogveld waar pa en ma Van Katwijk elf kinderen groot brachten. Dat alles wordt in relatie gebracht met de opkomst van Oploo als wielerdorp dat onder meer in 1969 de eerste profronde in het Land van Cuijk in huis haalde. In november wordt het wielerboek uitgebracht door de auteurs Henk Baltussen uit Boxmeer en John van Ierland uit Breda.
Roos van Riet vereeuwigde op tekenpapier Jan, Piet en Fons op hun racefiets met onder meer de karakteristieke windmolen van Oploo als achtergrond. Van Riet heeft de renners gehuld in een shirt van een wielerploeg waarbij ze in een ver verleden als prof hun geld verdienden.
Dat drie broers met de racefiets brood op de plank brachten, is niet alleen opmerkelijk in Nederland, maar ook in het buitenland. De gebroeders deden dat dat tussen 1968 en 1987. Nadien kwam dat niet meer voor. Voor die tijd brachten de gezinnen Van Est (Sint-Willebrord) en Harings (Zuid-Limburg) elk drie profs voort. Aan de gezamenlijke erelijst van de Van Katwijks kan evenwel geen enkele familie tippen. Samen eindigden ze in meer dan 4.000 starts zo’n 2.165 keer bij de eerste tien. 780 keer stonden ze op het podium, 250 kregen ze als winnaar de kussen van de rondemiss.

Bestellen

Het wielerboek wordt persoonlijk voor u gesigneerd door de drie broers en de unieke zeefdrukprint met de signatuur van Roos van Riet verschijnt in een beperkte oplage. Dit pakket is een must voor iedereen die de wielersport een warm hart toedraagt.
Heemkring De Heerlykheit Plo besteedt op eigen en originele wijze aandacht aan de successen van de Van Katwijks, wielerdorp Oploo en het wielermonument. Zondag 2 oktober 2016 opent het heem hierover om 13.30 uur een expositie in de heemschuur aan de Watermolenstraat. Om 14.00 uur verzorgt wielerboekauteur Henk Baltussen een inleiding over de expositie en het kunstwerk.
Het Gouden Helmpakket kan tot 16 oktober 2016, de dag van de onthulling van het monument, voor 55 euro worden aangeschaft. Na deze datum wordt de pakketprijs met een tientje verhoogd.


Wilt u in bezit komen van het pakket, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zodra wij uw aanmelding hebben ontvangen, sturen wij een bevestiging en het rekeningnummer waarop het bedrag kan worden voldaan. Als het boek in november in Oploo wordt gepresenteerd komt het Gouden Helmpakket beschikbaar. Tijdens deze presentatiedag kan het pakket worden afgehaald. Desgewenst kunnen wij het pakket ook bij u afleveren. In dat geval komen er € 2,50 bezorgkosten bovenop de pakketprijs.