Webdesign: hildewolters.nl

Jan Janssen, de eerste Nederlander die de Tour de France won in 1968, en de oud-Tourhelden Rini Wagtmans, Peter Winnen en Johan van der Velde zijn zondag 16 oktober 2016 in Oploo getuige van de onthulling van het eerste wielermonument in het Land van Cuijk. Ook oud-profs als Leo van Vliet, Jan Krekels en Cees Bal zijn aanwezig.

Janssen won tevens zeven touretappes, de Ronde van Spanje en in 1964 het WK in Sallanches. Hij was na Theo Middelkamp (1947) de tweede Nederlandse renner ooit die wereldkampioen werd. Ook Wagtmans, Winnen en Van der Velde vierden vele successen in de Tour. De drie pakten samen acht Touretappes waaronder de nodige bergritten. Leo van Vliet won in 1979 een Touretappe en is tegenwoordig organisator en wedstrijdleider van de Amstel Gold Race. Van Vliet komt naar Oploo met de oud-ploegleiderswagen van Amstel Bier die doorgaans bij de Amstel Gold Race Xperience in Valkenburg staat te pronken. Jan en Piet van Katwijk fietsten als amateur voor de Amstelploeg van Herman Krott. De ploegleider van toen bestuurde in de jaren zeventig de bijna vijftig jaar oude roodwitte Amstelwagen.

 

Ook de oud-beroepsrenners Jan Krekels (winnaar Tourrit in 1971), oud-Ronde van Vlaanderen-winnaar Cees Bal, de Limburgse klimmer Math Dohmen, Frits Pirard en de Zeeuw Antoine van den Bunder zijn getuige van de onthulling. De regionale oud-profs Wil de Vlam uit Boxmeer, Twan Poels uit Oeffelt en Jaap Kersten uit Siebengewald worden eveneens verwacht bij D’n Tip waar het wielerkunstwerk van Juul Baltussen komt te staan. Hetzelfde geldt voor de oud-winnaars van de Oploose Gouden Helmronde, zoals Klaas Balk (die later prof werd), Popke Oosterhof, Ted Blom en Henk Botterhuis uit Sambeek.

Oploo bracht ruim twintig renners voort. Daarbij de plaatselijke rondewinnaars Piet Deenen, Frans Thijs en Jeroen van de Weijer. Natuurlijk mag Matje Gerrits niet ontbreken. Hij won in 1969 de profronde in zijn geboortedorp en was vier jaar beroepsrenner.

 

De ceremonie begint die zondag om 14.30 uur ter hoogte van de Vloetweg en de Deken Schmerlingstraat. Rien van Horik, wiens stemgeluid als rondespeaker wekelijks klinkt,
begeleidt als presentator de onthulling van het eerste wielermonument in het Land van Cuijk. Natuurlijk ontbreekt fanfare Excelsior niet. Na het officiële gedeelte is iedereen van harte welkom in zaal De Oude Heelijkheid. In een ouderwets wielersfeertje is er eventueel de mogelijkheid de eindfase van het WK wielrennen in Qatar te volgen.

 

Meer info en laatste nieuws op Facebookpagina @WielermonumentOploo.

 

Op de foto hieronder: Jan Janssen (rechts) was in 1993 al eens in Oploo om de nieuwe naam van café La Marmotte aan de Vloetweg te onthullen. Links op de foto Jan van Sambeek die in 1993 het café uitbaatte.

img026